Do góry

Desery Przepis na:

Tort z ryżem preparowanym

Tort z ryżem preparowanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 20516

Przepis wydrukowałam jakiś czas temu z Internetu. Wreszcie doczekał się realizacji, a gotowy tort ze stołu szybko znikał - co mnie niezmiernie cieszy. Nie znam autora przepisu, dlatego jeżeli się takowy znajdzie proszę o kontakt, jakoś to dopiszę :)

Składniki

  • 50g ciemnego kakao
  • 125g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g miękkiego masła
  • 175g ciemnego brązowego cukru /ja użyłam zwykłego białego kryształu/
  • 3 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 200ml śmietany kremówki
  • 300g gorzkiej czekolady /ja użyłam deserowej/
  • 1 łyżka miodu
  • 50g ryżu preparowanego
  • około 100g masy krówkowej kajmakowej
  • coś na poncz - ja tradycyjnie mocna osłodzona herbata z cytryną i wódką
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiej i odstaw.
    175g masła utrzyj z cukrem, aż będzie puszyste. Wbijaj pojedynczo jajka, miksując dokładnie, nim wbijesz kolejne. Gdy wszystko się połączy, wsyp przesiane suche składniki i wymieszaj na niskich obrotach miksera, aż powstanie jednolita masa.
    Na koniec wmieszaj do ciasta jogurt naturalny.
    Wyłóż dwie okrągłe formy o średnicy 20cm papierem do pieczenia i rozdziel przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 – 25 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku, a wbity w nie patyczek będzie czysty i suchy po wyjęciu.
    Jeżeli nie masz dwóch takich samych form, połowa ciasta może spokojnie czekać, zanim pierwszy biszkopt się upiecze.

  2. Czekoladowa polewa:

    Czekoladę posiekaj i umieść w misce, dodaj miód. Kremówkę oraz 75g masła zagotuj w niedużym rondelku i gorącą zalej przygotowaną czekoladę. Pozostaw na chwilę, aż czekolada zacznie się rozpuszczać, po czym wymieszaj rózgą kuchenną, do uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Odstaw do przestudzenia, by polewa nieco zgęstniała.

  3. Ryżowa posypka:

    Ryż preparowany podprażyć na suchej patelni by zrobił się chrupki. Wymieszać z około 50g kajmaku, pozostawiając resztę do posmarowania ciasta.

  4. Gdy wszystkie elementy będą gotowe, ułóż jeden z placków na talerzu lub paterze, nasącz, posmaruj cienko pozostałym kajmakiem z puszki i wyłóż na to mniej więcej połowę ryżu. Polej obficie czekoladą, pozwalając jej spłynąć nieco po bokach. Przykryj drugim plackiem, nasącz go, polej czekoladową polewą i ułóż na wierzchu pozostały kajmakowy ryż.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

embepe13 13 maja 2015 Pewnie podniosą się głosy że się czepiam, ale nie wszystko co okrągłe, to zaraz musi być tort. Patera pod tym "tortem" też taka więcej dziwna.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń