Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tort ziemniaczany"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 30
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 112
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 78
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, polej olejem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C. Marchewki obierz, pokrój w słupki, gotuj 10 minut na parze.
Białka ubij z solą, dodawaj po żółtku, ubijaj. Dodaj mąkę, tymianek. Ubij. Formę wysmaruj masłem. Ułóż na dnie warstwę ziemniaków, marchewki i rukoli. 3 Ułóż drugą warstwę warzyw, zalej ciastem. Piecz 40 minut pod przykryciem.
Czas: około 2 godzin.
Dobrze wiedzieć
Zapiekanka to potrawa, która nie traci wartości odżywczych i smakowych, jeśli podgrzewamy ją i podajemy następnego dnia. Dlatego możesz przygotować potrawy więcej niż zwykle i podać ją rodzinie na dwa kolejne obiady lub jako ciepłą kolację.Źródło: Dobry Tydzień