Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z kremem cappuccino i jogurtowym

Tortowe z kremem cappuccino i jogurtowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6945

Dodano:

Odsłon: 3128

Bardzo pyszne ciasto o smaku kawy.Ciasto tortowe z dwoma kremami.Ciasto delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -9 jajek małych albo 8 dużych -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki tortowej -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -1,5 łyżki octu -4 łyżki oleju -3 łyżeczki proszku do piecz.
  • DO NASĄCZENIA:- 3/4 szklanki kawy posłodzonej
  • KREM JOGURTOWY:
  • -400 g.jogurtu greckiego -80 g. cukru pudru -4 łyżeczki żelatyny
  • -1/2 szklanki gorącej wody -100 ml. śmietanki 30% -1 śmietan-fix
  • KREM CAPPUCCINO:
  • -400 g. jogurt grecki -80 g. cukru pudru-100 ml. śmietanki 30%
  • -1 śmietan-fix -4 łyżki cappuccino czekoladowego
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki gorącej wody
  • DO POSYPANIA:-starta czekolada albo wafelek
  • ESY-FLORESY-polewa czekoladowa
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąki z proszkiem. Delikatnie mieszamy,dolewając olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 25-30 min.170*.
    Po przestygnięciu, przekroić na 2 placki. Albo upiec dwa biszkopty, każdy z połowy składników.Ja tak teraz zrobiłam. Poprzednim razem przekroiłam.

  2. Nasączyć posłodzoną kawą.

  3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i zmiksować. Dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt.

  4. Przykryć drugim biszkoptem.Biszkopt nasączyć kawą, ten można mocno.

  5. krem 2-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i ubić. Dodać suchą kawą cappuccino. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wyłożyć na biszkopt.

  6. Posypać startym wafelkiem albo tartą czekoladą.

  7. Polać rozpuszczoną polewą czekoladową w esy-floresy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń