Do góry

Desery Przepis na:

Tortowe z kremem o smaku miętowym

Tortowe z kremem o smaku miętowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7964

Dodano:

Odsłon: 118

Ciasto z dwoma jasnymi biszkoptami. Biszkopty przełożone kremem śmietankowo -czekoladowym o smaku miętowym. Ciasto z niespodzianką w środku z biszkopcikami z nadzieniem. Ciasto oblane polewą czekoladową, wyszło delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT :2 x :
  • -5 jajek -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -90 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -ok.150 ml. przetartego musu z czerwonej porzeczki
  • CIASTECZKA:
  • -2 op.Pałeczek kremowych tj.400 g.
  • (są to biszkopciki z nadzieniem morelowym i kremem śmietankowym)
  • KREM CZEKOLADOWY O SMAKU MIĘTOWYM:
  • -1 l. śmietanki 30 % -2 śmietan-fix -300 g. czekolady z nadzieniem miętowym
  • -20 g. żelatyny -ok.100 ml.wody
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • -100 g. mlecznej czekolady -100 g. gorzkiej czekolady
  • -100 ml. śmietanki 30 % -50 g. masła
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tortowe z kremem o smaku miętowym

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli a potem cukrem,stopniowo dodawanym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.170*C.Drugi biszkopt upiec identycznie.

  2. nasączenie-Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co go piekliśmy, lecz wyżej zabezpieczonymi bokami. Posmarować ten biszkopt musem.Na ten musie poukładać biszkopciki.

  3. krem- Wcześniej rozpuścić połamane czekolady w połowie śmietanki, nad parą.Ostudzić i schłodzić przynajmniej z godzinę w lodówce.Można i na całą noc.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić wraz z czekoladową i fixami. Potem dolewać letnią żelatynę, cały czas miksując ale krótko.Wylać między biszkopciki i po nich.Przykryć drugim biszkoptem i schłodzić.

  4. polewa-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i z masłem. Mieszać do rozpuszczenie, trochę przestudzić, polać ciasto i rozsmarować.
    Ciasto ponownie schłodzić i przetrzymywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń