Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wielkanocną, drożdżową babkę z rodzynkami. Polecam!
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 922
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 242
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 922
Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zanurzonych w bes...
Odsłon: 242
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z mlekiem i 1 łyżką cukru. Dodać 3 czubate łyżki mąki. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł. Rodzynki zalać gorącą herbatą, przykryć i odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć i oprószyć mąką. Masło rozpuścić. Formę do babki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Następnie dodać resztę mąki, szczyptę soli, wyrośnięty rozczyn z drożdży, Przez chwilę zagniatać ciasto. Potem dodać rozpuszczone, przestudzone masło i cukier waniliowy i zagniatać dalej, aż postanie gładkie ciasto. Na końcu dodać oprószone w mące rodzynki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aby urosło (na ok. 1 godz.). Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy, nakryć i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia, tym razem na 15 minut. Po tym czasie wstawić babkę do piekarnika nagrzanego na 180ºC i piec ok. 45-50 minut.
Lukier: utrzeć szklankę cukru pudru z 1 białkiem. Lukrem polać babkę i posypać posypką.