Do góry

Desery Przepis na:

Tradycyjna karpatka z dodatkiem bitej śmietany

Tradycyjna karpatka z dodatkiem bitej śmietany

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 1923

Dodano:

Odsłon: 1069

Pyszne tradycyjne ciasto z masą budyniowo-śmietanową. Dodatek bitej śmietany sprawia że masa jest o niebo lżejsza i bardziej puszysta.

Składniki

  • Ciasto parzone:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 140 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa budyniowo-śmietanowa:
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 250 g śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Tradycyjna karpatka z dodatkiem bitej śmietany

Przygotowanie

  1. Ciasto parzone:

    Wodę wlej do garnka, dodaj masło i doprowadź do wrzenia. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do gotującego się płynu. Mieszaj energicznie do powstania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj pojedynczo jajka, po każdym z nich dokładnie miksując masę. Przygotuj blaszkę: posmaruj ją masłem i oprósz mąką.

    * Ja użyłam do tego przepisu dużej blachy z piekarnika o wymiarach 32×42 bo taką miałam ale ciasta wystarczy na dwie blaszki 25×35.

    * Zostało mi nieco ciasta, z którego zrobiłam 7 ptysi.

    Rozprowadź ciasto na blaszce tworząc cienką warstwę. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C i piecz przez 20 min, następnie zmniejsz temp. do 150°C i piecz kolejne 15 min. Jeśli ciasto robisz w dwóch blaszkach, upiecz najpierw jedną, potem drugą.

    * W trakcie pieczenia nie otwieraj piekarnika

    Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli jak ja pieczesz ciasto w jednej blaszce, przekrój je na dwie równe części.

  2. Masa budyniowo-śmietanowa:
    Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj. Nie przestając miksować, wlej cienką strużką wrzące mleko. Przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu przez 2 min, cały czas mieszając. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

    Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Cały czas miksując dodaj po jednej łyżce zimnego budyniu. Dobrze utarta masa powinna być gładka i puszysta.

    Miskę i ubijaczki do miksera włóż na chwilę do zamrażalnika, dzięki temu śmietana szybciej się ubije. Następnie ubij śmietankę na sztywny krem. Dodają ją do masy budyniowej, mieszając szpatułką.

    Krem wyłóż na jeden blat ciasta parzonego, przykryj drugim i lekko dociśnij. Ciasto schłódź w lodówce przynajmniej przez kilka godzin. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń