Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tradycyjna kutia"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3100
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 142
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 67
Składniki
Pszenicę opłukać, zalać litrem wrzątku, odstawić na całą noc, następnego ranka odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem, czyli ok. 3-4 godziny (przedtem jednak sprawdź na opakowaniu, czy pszenica potrzebuje namaczania i tak długiego gotowania – mogła być wcześniej zmiękczana).
Rodzynki zalać wrzątkiem i rumem, moczyć 30 min, odsączyć. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości, odcedzić, zemleć 2 razy.
Połączyć z pszenicą, cukrem, miodem, posiekanymi bakaliami, śmietanką, amaretto i rodzynkami. Kutię przed podaniem trzeba schłodzić. Udekorować skórką ściętą z wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy.
Do kutii możesz dodać każde ulubione bakalie, np. figi i daktyle, a zamiast pszenicy możesz użyć ugotowanego pęczaku.
ok. 75 minutŹródło: Twoje Imperium