Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stary przepis na tradycyjny biszkopt z 5 jaj, bez proszku do pieczenia, który zawsze wychodzi.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Rant zabezpieczamy od dołu papierem do pieczenia, a w przypadku tortownicy wykładamy ją na dnie papierem do pieczenia. W obu przypadkach boków niczym nie smarujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 170 - 175 ℃ Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera minimum 20 minut. Dodajemy (przesiewając) obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy ciasto do rantu lub tortownicy. W razie konieczności można wykałaczką poprzebijać pęcherzyki powietrza unoszące się na powierzchni ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół, w 170*C około 45 minut do tzw. suchego patyczka (każdy piekarnik inaczej piecze, więc trzeba mieć to na uwadze). Wyciągamy upieczony biszkopt z piekarnika i można nim rzucić na blat stołu z wysokości 20 cm, aby pozbyć się nadmiernych pęcherzyków powietrza zalegających w biszkopcie (Ja tego osobiście nie robię i mój biszkopt nie ma dziur, ani nie opada) Biszkopt pozostawiamy do lekkiego wystudzenia i wyciągamy go z foremki. Odwracamy do góry dnem (w ten sposób pozbędziemy się wypukłej góry), ściągamy papier do pieczenia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto przekrawamy na blaty.