Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe, intensywnie kakaowo-kawowe trufle cappuccino są niezwykle łatwe w przygotowaniu i doskonale nadają się nie tylko jako przekąska, ale także na prezent. Spakuj je w ozdobne opakowanie i podaruj najbliższym, którzy zasługują na wszystko to, co najlepsze.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 183
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 54
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 183
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 54
Składniki
Czekoladę połam i umieść ją w robocie kuchennym lub malakserze. Rozdrabniaj do momentu aż będzie przypominała konsystencją cukier. Jeśli nie masz robota, zetrzyj czekoladę na tarce o drobnych oczkach, co jakiś czas schładzając ją w zamrażalniku.
Do małego rondelka włóż śmietanę z masłem i podgrzej je do temperatury ok. 60 st. Celsjusza. Nie zagotowuj.
Do ciepłego płynu dodaj cappuccino i wymieszaj do rozpuszczenia.
Miksując na niskiej prędkości, powoli wlewaj mieszankę śmietankową do czekolady i mieszaj aż powstanie gładka masa. Dodaj jogurt i ponownie wymieszaj.
Przełóż mieszankę do miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Powinna przypominać nieco gąbkę.
Do głębokiego talerza wsyp 4 łyżki kakao i 2 łyżki cappuccino przeznaczone do obtoczenia trufli.
Z masy czekoladowej bierz po łyżeczce i formuj dłońmi kulki. Obtaczaj je w przygotowanej wcześniej posypce. Przenoś trufle cappuccino do specjalnego pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub mini papilotek na babeczki.
Wstaw trufle do lodówki lub zamrażarki. Podawaj na zimno.
Deser zużyj w ciągu 2 tygodni. Alternatywnie możesz je także zamrozić i później ostrożnie rozmrażać w lodówce.