Pyszne czekoladki, idealne do popołudniowej kawy...
Trufle migdałowe
Składniki
- mielone migdały, 30 g
- masło, 2 łyżki
- Śmietana 30%, 3 łyżki
- grubo pokrojona biała czekolada, 225 g
- esencja migdałowa, do smaku
- Brandy, do smaku
- czekolada do oblania (może być każdy rodzaj)
Składniki
- mielone migdały, 30 g
- masło, 2 łyżki
- Śmietana 30%, 3 łyżki
- grubo pokrojona biała czekolada, 225 g
- esencja migdałowa, do smaku
- Brandy, do smaku
- czekolada do oblania (może być każdy rodzaj)

Etapy przygotowania
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Po 2 minutach wymieszać. (W razie gdyby masa się rozwarstwiła, dodać trochę gorącej kremówki i ciągle mieszając podgrzać, aż masa zrobi się jednolita.)
Dodać esencję migdałową, migdały i alkohol. Wymieszać, zostawić do ostygnięcia , wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Z masy formować kulki, wstawić na 30 minut do zamrażalnika i oblewać roztopioną na parze czekoladą. (można je ozdobić migdałami w całości) Wstawić na jakiś czas do lodówki. Smacznego! (Przepis pochodzi z książki "Czekoladowy świat", ale trochę go zmodyfikowałam). Maj, 2010r.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 272

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 99

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 68



Składniki
- mielone migdały, 30 g
- masło, 2 łyżki
- Śmietana 30%, 3 łyżki
- grubo pokrojona biała czekolada, 225 g
- esencja migdałowa, do smaku
- Brandy, do smaku
- czekolada do oblania (może być każdy rodzaj)
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Po 2 minutach wymieszać. (W razie gdyby masa się rozwarstwiła, dodać trochę gorącej kremówki i ciągle mieszając podgrzać, aż masa zrobi się jednolita.)
Dodać esencję migdałową, migdały i alkohol. Wymieszać, zostawić do ostygnięcia , wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Z masy formować kulki, wstawić na 30 minut do zamrażalnika i oblewać roztopioną na parze czekoladą. (można je ozdobić migdałami w całości) Wstawić na jakiś czas do lodówki. Smacznego! (Przepis pochodzi z książki "Czekoladowy świat", ale trochę go zmodyfikowałam). Maj, 2010r.
cieszę się, że smakowały :)
właśnie zrobiłam, są naprawde genialne :) miałam naprawde problem żeby się powstrzymać przed zjedzeniem masy zanim uformowałam kulki ;p
na tak podaną kawę już się wpraszam,toż to same pyszności!!!!
Dziękuję :)
Mmmm... Trufelki. I to jeszcze olane czekoladą! Z filiżanką kawy, podane jak na zdjęciu to poezja! PS. Bardzo ładny zestaw deserowy ;-)