Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne czekoladki, idealne do popołudniowej kawy...
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44605
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181978
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 188
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44605
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 181978
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 188
Składniki
W rondelku rozpuścić masło, dodać śmietanę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Po 2 minutach wymieszać. (W razie gdyby masa się rozwarstwiła, dodać trochę gorącej kremówki i ciągle mieszając podgrzać, aż masa zrobi się jednolita.)
Dodać esencję migdałową, migdały i alkohol. Wymieszać, zostawić do ostygnięcia , wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Z masy formować kulki, wstawić na 30 minut do zamrażalnika i oblewać roztopioną na parze czekoladą. (można je ozdobić migdałami w całości) Wstawić na jakiś czas do lodówki. Smacznego! (Przepis pochodzi z książki "Czekoladowy świat", ale trochę go zmodyfikowałam). Maj, 2010r.