Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniecznie zapisz ten przepis, jest cudny
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 186
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 42
Przepis na pyszną, zdrową i pożywną sałatkę z makaronem pełnoziarnistym oraz...
Odsłon: 186
Najprostsze ciasto jakie można sobie wyobrazić. Proste i szybkie w przygotowa...
Odsłon: 42
Składniki
Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Do misy miksera włożyć mocno schłodzoną śmietankę, ubić na sztywna piane, dodać cukier puder oraz mascarpone, ubijać do połączenia składników. Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix, który usztywni krem.
Odkroić wierzch ciasta, które pokruszyć.
Na spod ciasta dać polowe kremu, ułożyć truskawki. Następnie przykryć reszta kremu, posypać pokruszonym ciastem, ułożyć na wierzch kilka truskawek.
Schłodzić w lodowce przed podaniem ok. godzinę. Krem dawałam na spod ciasta za pomocą rękawa cukierniczego oraz tylki.