Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koniecznie zapisz ten przepis, jest cudny
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 88
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 36
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 407
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 520
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1255
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 88
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 36
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 407
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 520
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1255
Składniki
Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę.
Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Do misy miksera włożyć mocno schłodzoną śmietankę, ubić na sztywna piane, dodać cukier puder oraz mascarpone, ubijać do połączenia składników. Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix, który usztywni krem.
Odkroić wierzch ciasta, które pokruszyć.
Na spod ciasta dać polowe kremu, ułożyć truskawki. Następnie przykryć reszta kremu, posypać pokruszonym ciastem, ułożyć na wierzch kilka truskawek.
Schłodzić w lodowce przed podaniem ok. godzinę. Krem dawałam na spod ciasta za pomocą rękawa cukierniczego oraz tylki.