Do góry

Desery Przepis na:

Truskawki z kremem kokosowym na kruchym spodzie

Truskawki z kremem kokosowym na kruchym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 962

Dodano:

Odsłon: 8088

Orzeźwiające, nie za słodkie, dość lekkie, z bardzo kruchym spodem.

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, 2 szklanki
  • jajka, 2 szt.
  • masło/margaryna, 200g
  • cukier puder (ja dałam kryształ), 8 łyżek
  • aromat waniliowy, kilka kropli
  • Krem kokosowy:
  • kremówka 30%, 400g
  • jogurt naturalny, 2 x 150g
  • czekolada biała z wiórkami kokosowymi, 200g
  • wiórki kokosowe, 10 łyżek
  • mleko, 100ml
  • żelatyna, 3,5-4 łyżeczki (płaskie)
  • truskawki przekrojona na pół, ok 30-40szt (przyznaję że nei sprawdziłam)
  • opcjonalnie kilka malin - miałam więc dałam, galaretka truskwkowa
  • do dekoracji uprażone wiórki kokosowe, 2 -3 łyżki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Truskawki z kremem kokosowym na kruchym spodzie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce/zamrażalniku przez około 30 min. Rozwałkować i wylepić nim spód blachy o wymiarach 24x38cm, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Ciasto nakłuć widelcem. Piec w temperaturze około 190-200st C, przez 20min (mój piekarnik w takiej temp wszystko przypala więc piekłam w ok 170, przez 30-35min). Wystudzić.

  2. Krem: do połamanej białej czekolady, dodać 5 łyżek kremówki i rozpuścić ja w kąpieli wodnej. Wystudzić. W ciepłym mleku rozpuścić żelatynę, odstawić do ostygnięcia. Ubijając pozostałą kremówkę, gdy zacznie juz gęstnieć, dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurty i lekko ubić. Na koniec dodać letnie mleko z żelatyną i dokładnie wymieszać (ja mieszałam mikserem cały czas, ponieważ śmietana była bardzo słabo ubita jak zaczęłam dodawać resztę składników). Do kremu można dodać 3 łyżki cukru, ale nie jest to konieczne- trzeba sprawdzić swój próg słodkości. Gotową masę, wstawić do lodówki żeby zaczęła tężeć. Jeśli chcecie bardziej zbitej konsystencji lepiej dodać 4 porządne łyżeczki żelatyny.

  3. Na kruchym cieście, poukładać dowolnie połówki truskawek. Ja ułożyłam dość ściśle na zakładkę- czyli jedna połówka końcem w dół ,to druga w górę. Na tak przygotowane ciasto wyłożyć tężejący krem kokosowy. Schłodzić.

  4. Można ale nie trzeba-dekoracja: rozpuścić galaretkę w 1,5 szklanki wody. Dokładnie wystudzić, poczekać aż zacznie tężeć. Do takiej galaretki wrzucić kila truskawek, malin, dokładnie wszystko wymieszać, odczekać chwilkę, by owoce nasiąkły galaretką. Pojedynczo wykładać owoce z galaretki na już lekko ściętą masę, dociskać je delikatnie, żeby się zatopiły w kremie. Posypać wszystko wiórkami kokosowymi, uprażonymi na suchej patelni. gotowe. SMACZNEGO!!

  5. Przepis na kruche ciasto z serwisu kotlet.tv, reszta inwencja własna. UWAGA! to ciasto jest bardzo kruche, wręcz twardawe- dla mnie poezja bo takie dokładnie chciałam, no i jest bardzo smaczne. Podczas pieczenia, u mnie ciasto się skurczyło w blaszce, dlatego najpierw krem mocno stężał zanim go wyłożyłam i rozsmarowałam na cieście. Ale wszystko to nic, bo było i tak pyszne i szybko zniknęło. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń