Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie za słodkie, orzeźwiające,przepyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami i galaretką.
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3729
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41370
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 237
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3729
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41370
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 237
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Krem cytrynowy: Do garnka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać trzepaczką. Kiedy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ugotowałam budyń dzień wcześniej. Cytrynową galaretkę zalać 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dno tortownicy (śr. 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty. Nasączyć je wodą z sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
Miękkie masło ucierać mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo po łyżce dodawać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą. Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać. Tortownicę wstawic do lodówki. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając mikserem powoli wlać lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, miksować, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietankowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać. Tortownicę wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Na truskawki wylać ostygniętą, lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :-)