Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Truskawkowa kopuła"
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3778
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34612
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 882
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 153
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3778
Składniki
Spód czekoladowy: rozbij 3 jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z 10 dag cukru i szczyptą soli, wymieszaj z żółtkami. Dodaj proszek budyniowy, 5 dag mąki pszennej i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Ciasto równomiernie rozsmaruj na spodzie tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 15 minut w 200 st.
Rolada biszkoptowa: pozostałe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz 7 dag cukru. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Do masy jajecznej dodaj mąkę ziemniaczaną, resztę mąki pszennej i pozostały proszek do pieczenia. Ciasto rozsmaruj na blasze z piekarnika wyłożonej pergaminem. Piecz przez 10 minut w temp. 200 st.
Biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto od razu posmaruj 20 dag konfitury, ciasno zwiń. Roladę odłóż do wystudzenia. Potem pokrój ją w plasterki.
Miseczkę wyłóż folią oraz plasterkami rolady. Truskawki przebierz, opłucz, osusz. Trochę owoców odłóż do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Żelatynę namocz, a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Twaróg utrzyj z kwaśną śmietaną i 8 dag cukru. Śmietanę kremówkę ubij, połącz z żelatyną. Domieszaj do masy śmietanowo-serowej.
Tężejący krem połącz z truskawkami, nałóż do miseczki wyłożonej ciastem. Przykryj czekoladowym blatem. Tort schładzaj 3 godziny. Gotowe ciasto wybij z formy. Resztę konfitury podgrzej, przetrzyj przez sitko, posmaruj wierzch ciasta. Udekoruj bitą śmietaną i odłożonymi truskawkami.
ok. 1 godziny i 55 minut. Chłodzenie: 3 godziny. 1 porcja 380 kcalŹródło: Tina