Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowa pianka

Truskawkowa pianka

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 5493

rozpływa się w ustach!

Składniki

  • spód:
  • 200 gram herbatników
  • 90 gram roztopionego masła
  • pianka:
  • 500 gram częściowo rozmrożonych truskawek
  • 1/2 l śmietanki kremówki
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku i ostudzić
  • 4 łyżki cukru
  • + galaretka truskawkowa ewentualnie kilka truskawek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. spód:
    herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy na pył. Łączymy z zimnym stopionym masłem i wykładamy tortownicę o średnicy 24 cm. wkładamy do lodówki.
    pianka:
    Śmietankę z cukrem ubijamy.
    częściowo rozmrożone truskawki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na mus.
    Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce truskawek i miksujemy do wykończenia składników.
    Następnie do zimnej żelatyny dodajemy dwie łyżki masy i wlewamy całość do pianki. miksujemy chwilę i masę wykładamy na spód. Ponownie wkładamy do schłodzenia.
    Galaretkę rozpuszczamy w 450 ml wody. Tężejącą wylewamy na stężałą już piankę. Ewentualnie możemy dać kilka truskawek na piankę i zalać galaretką.
    deser jest nie za słodki i lekki :)
    smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń