Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Truskawkowe łakotki"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1076
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1076
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Zimne masło posiekaj drobno ostrym nożem. Dodaj do mąki. Wsyp cukier puder. Wbij całe jajko. Na koniec do składników ciasta dodaj cukier waniliowy.
Przygotowane szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum 30 minut, aby ciasto schłodziło się.
Po tym czasie zimne ciasto wyjmij z lodówki. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Palcami odrywaj niewielkie kawałki ciasta, formuj z nich kulki. Każdą kulkę rozpłaszcz lekko na blasze. Palcami zrób pośrodku niewielkie wgłębienie, w które potem nałożysz dżem. Z reszty ciasta możesz uformować ozdobne ranty.
Ciasteczka piecz 12- -15 min w temp. 180 st. Ostudź. W każde wgłębienie nałóż porcję marmolady lub dżemu. Ciasteczka podawaj ze świeżymi truskawkami.
Czas ok. 40 min; sztuka – 100 kcal, cena 30 gr.
Ciastka możesz też napełnić rozpuszczoną masą z landrynek.Źródło: Świat kobiety