Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 359
Dodano: 28.05.2018
Odsłon: 1381
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
BISZKOPT:
- oddzielamy białka od żółtek,miksujemy na sztywno dodając cukier
- następnie dodajemy żółtka i miksujemy do uzyskania gęstej masy
-do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem( delikatnie mieszamy)
-gotową masę przelewamy do blaszki (25x35)
-wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C pieczemy ok.35-40 min.
-upieczony odkładamy do całkowitego wystudzenia
(biszkopt będziemy następnie dzielić na dwa blaty)
-można oczywiście upiec osobno dwa biszkopty z podanej porcji)
-Rozpuszczamy galaretki (0,5 l na 1 szt)
odstawiamy do lekkiego stężenia
-następnie opłukane truskawki kroimy w plastry
-śmietanę ubijamy z cukrami wanil.na sztywno,odstawiamy
do lodówki
-Na pierwszy biszkopt nakładamy ok.połowę śmietany.
- układamy pokrojone truskawki wg.uznania jaką ilość
-przykrywamy drugim biszkoptem
-następnie dwie galaretki miksujemy z pozostałą śmietaną
-połowę takiej masy wlewamy na ciasto,układamy plastry
truskawek,i resztę śmietany dolewamy na truskawki
całość zalewamy pozostałą galaretką i odstawiamy do lodówki
Ciasto przekładamy w blaszce z rantem.
Życzę smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)