Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś wielbicielem truskawek? W niedługim sezonie truskawkowym z pewnością wykorzystujesz je na wszelkie możliwe sposoby. Kiedy już nacieszysz się takimi specjałami, jak kaczka w truskawkach czy truskawkowy curd i skończą ci się pomysły na równie wyszukane przysmaki, sięgnij po najprostsze receptury. Na przykład po przepis na ciasto "Truskawkowe uniesienie" z delikatną pianką z bitej śmietany. Przekonaj się – choć pewnie nie trzeba cię przekonywać – że najlepsze są owoce nieprzetworzone z niewielką ilością dodatków.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno herbatnikami. Możesz też rozgnieść je widelcem, rozsypać na dnie formy i docisnąć.
Żelatynę rozpuść w mleku podgrzanym do około 60°C. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Przestudź.
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Odłóż kilka do dekoracji. Resztę pokrój na połówki. Część ułóż w tortownicy tak, by ich wnętrze przylegało do boków formy. Resztę owoców rozsyp równomiernie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder.
Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z przestudzoną żelatyną. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź i wylej na ciasto. Odstaw je z powrotem do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Ciasto "Truskawkowe uniesienie" podawaj schłodzone, ozdobione całymi wiśniami i truskawkami.