Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowiec

Truskawkowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1339

Dodano:

Odsłon: 12944

Bardzo dobre ciasto na lato.

Składniki

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • Ponadto:
  • 1 kg jogurtu greckiego
  • 1,5 szkl. cukru pudru
  • 50 g żelatyny
  • 2 paczki truskawek mrożonych Hortex
  • 0,5 szkl. soku jabłkowego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać w tzw. ósemkę. Wylać na wysmarowaną blaszkę - tylko spód (blaszka ca 25x28). Piec w temp. 190 st. C ca 20 min.. Wystudzić.

  2. Zmiksować 1 paczkę truskawek ze szklanką cukru pudru. 30 g żelatyny zalać niewielką ilością wody, aby napęczniałą. Następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Dodać do truskawek, a następnie całość do jogurtu. Zmiksować do połączenia składników. Schłodzić w lodówce, a gdy zacznie gęstnąć, wylać na biszkopt. Ponownie włożyć do lodówki.

  3. Zmiksować drugą paczkę truskawek z 0,5 szkl. cukru pudru i sokiem jabłkowym. Rozpuścić pozostałą żelatynę i zmiksować z truskawkami. Wylać na stężałą piankę truskawkowo-jogurtową. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jolkafasolka 15 kwietnia 2017 Bardzo ciekawy, ładny i zapewne smaczny truskawkowiec.
Robiłam coś podobnego z maślanką zamiast jogurtu i brzoskwinami.
Teraz zrobię wg Twojego przepisu.
Dziękuję za pomysł.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń