Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Ubić jajka z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać w tzw. ósemkę. Wylać na wysmarowaną blaszkę - tylko spód (blaszka ca 25x28). Piec w temp. 190 st. C ca 20 min.. Wystudzić.
Zmiksować 1 paczkę truskawek ze szklanką cukru pudru. 30 g żelatyny zalać niewielką ilością wody, aby napęczniałą. Następnie rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Dodać do truskawek, a następnie całość do jogurtu. Zmiksować do połączenia składników. Schłodzić w lodówce, a gdy zacznie gęstnąć, wylać na biszkopt. Ponownie włożyć do lodówki.
Zmiksować drugą paczkę truskawek z 0,5 szkl. cukru pudru i sokiem jabłkowym. Rozpuścić pozostałą żelatynę i zmiksować z truskawkami. Wylać na stężałą piankę truskawkowo-jogurtową. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Jolkafasolka 15 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Miało być brzoskwiniami :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jolkafasolka 15 kwietnia 2017Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawy, ładny i zapewne smaczny truskawkowiec.Robiłam coś podobnego z maślanką zamiast jogurtu i brzoskwinami.
Teraz zrobię wg Twojego przepisu.
Dziękuję za pomysł.
0 Kto głosował? | Odpowiedz