Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane w brandy truskawki i śmietana na winie
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 345
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11136
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3791
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1309
Składniki
Bardzo proste i smaczne ciasto. Nawet ja potrafię je upiec. Składniki idealnie pasują na 24 centymetrową blaszkę. Składniki na ciasto wrzuciłam do malaksera. Bez malaksera: miesza się suche składniki, rozciera z masłem na piasek a potem dodaje żółtko aby wyszło ciasto- jeśli za suche można dodać odrobinę śmietany.
Po 30 sekundach ciasto się zrobiło i poszło do lodówki.
Spód piekłam 25 minut w 175 stopniach. Najlepiej nakłuć go widelcem- nie będzie się podnosił. W między czasie truskawki skropiłam brandy i wstawiłam do lodówki. Brandy spowoduje, że kwaskowatość owoców zniknie i nabiorą ciekawego smaku.
Gdy spód ostygnie ułożyłam na nim truskawki. W małym garnku podgrzałam wino, rozpuściłam w nim żelatynę. Ubiłam śmietanę pod koniec dodając dwie łyżki cukru pudru. I na koniec rozpuszczoną żelatynę. Nie może być zimna- bo wszytko pójdzie do kosza. Śmietanę wyłożyłam na truskawki i całość wstawiłam do lodówki.
Smacznego :)