Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 495 Ocena: 3988
Dodano: 29.06.2020
Odsłon: 8578
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Kwadratową tortownicę o wymiarach 25x25cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników, jeden przy drugim, docinając je do wymiarów formy. Łodygi rabarbaru pokroiłam na małe kawałki. Zasypałam je cukrem i odstawiłam na 30 minut. Gdy rabarbar puścił sok ustawiłam garnek na gazie, dolałam wodę i zagotowałam. Rabarbar gotowałam aż kawałki zaczęły się rozpadać i zrobiło się coś w rodzaju gęstego kompotu. Ugotowany kompot zblendowałam na jednolitą masę. Tej masy po zblendowaniu powinny być 2 szklanki. Jeśli jest mniej to należy dolać wrzątku, jeżeli za dużo, to trochę odlać. Do gorącej masy wsypałam galaretkę i wymieszałam do jej rozpuszczenia. Masę odstawiłam do wystygnięcia. Tężejącą wyłożyłam na herbatniki i przykryłam ją drugą warstwą ciastek. Ciasto schowałam do lodówki.1,5szkl. mleka zagotowałam. W pozostałym mleku rozmieszałam budynie i cukier. Mieszankę wlałam na gotujące się mleko i cały czas mieszając, ugotowałam gęsty budyń. Budyń odstawiłam do wystygnięcia. Miękkie masło trochę rozmiksowałam, a następnie dodawałam do niego po łyżce zimny budyń. Miksowałam do uzyskania jednolitego kremu bez grudek. Krem budyniowy wyłożyłam na ciastka, tworząc w ten sposób drugą warstwę ciasta. Na kremie ułożyłam kolejną porcję herbatników. Ciasto ponownie odstawiłam do lodówki.
Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500ml gorącej wody i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygła, wstawiłam ją dodatkowo do lodówki, żeby zaczęła tężeć. I dopiero taką tężejącą galaretkę wyłożyłam na ciasto. Ciasto znów odstawiłam do lodówki, żeby galaretka dobrze zastygła.
Zimną śmietanę przelałam do wysokiego naczynia. Wsypałam cukier waniliowy i śmietan - fix i ubijałam śmietanę na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstej/sztywnej konsystencji. Ubitą śmietanę wyłożyłam na galaretkę. Czekoladę starłam na tarce na drobnych oczkach i posypałam nią wierzch ciasta. Ciasto ponownie wstawiłam do lodówki i chłodziłam je całą noc.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

slodkisentyment 01 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 01 lipca 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszności :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz