Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty w przygotowaniu, zdrowy i efektowny deser z truskawkami, galaretką i chia. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy tych, na świeżym powietrzu :) Będzie przepysznie :)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5043
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5043
Składniki
Do ścianek szklanek "przykleić" cienkie plasterki truskawek wyciętych w serca. Środek deserów wypełnić chia. Śmietanę ubić z cukrem. Wierzch deserów udekorować bitą śmietaną i truskawkami.
Chia zalać mlekiem, dodać miód i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, by nasiona napęczniały. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Podzielić na dwie porcje. 100 g truskawek pokroić w kostkę i przełożyć do szklanek, zalać 1 porcją galaretki. Szklanki umieścić w lodówce pod skosem, najlepiej wkładając je do formy do muffinek lub wytłaczarki do jajek. Pozostawić do stężenia. Do drugiej porcji galaretki dodać dodatkowo 50 ml wody i 1 łyżkę galaretki i wymieszać do rozpuszczenia. Galaretkę wystudzić.
Pozostałe truskawki zblendować na mus z jogurtem i cukrem pudrem. Dodać wystudzoną galaretkę i zmiksować. Przelać do szklanek i ponownie umieścić w lodówce pod skosem, obracając szklanki w drugą stronę, niż poprzednio.