Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rarytas i taki prosty. Przypomniał mi się biszkopt z zmielonych pestek dyni i dzisiaj upiekłam go. Do tego truskawki i krem z syropem klonowym.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13812
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1589
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6290
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13812
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1589
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15416
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6290
Składniki
Prażone pestki dyni mielimy w młynku, mieszamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy do białości, dolewamy olej, i dalej już za pomocą łyżki dodajemy stopniowo suche składniki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem 20 cm tortownicy, pieczemy w 160-170 C około 20 minut. Studzimy. Serek powinien mieć temperaturę pokojową i trzeba odlać z niego wodę. Serek mieszamy z cukrem pudrem, stopniowo dolewamy syrop klonowy. Chłodną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy śmietan-fix. Delikatnie mieszając, po łyżce dodajemy ubitą śmietanę do serka. Biszkopt smarujemy 3 łyżkami dżemy, rozkładamy połówki truskawek, zakrywamy je masą serowo śmietanową. Resztą masy przykrywamy boki ciasta. Na wierzch kładziemy połówki truskawek , polewamy leciutko podgrzanym dżemem, na koniec dodajemy kilka winogron. Wstawiamy do dobrze schłodzonej lodówki