Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2381
Dodano: 07.02.2018
Odsłon: 2762
> 6 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok. 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Formę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Pieczemy 25min w 170oC. Po wystygnięciu podzielić na 2 części.
Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę.
Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 07 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Sernik bez względu, jaki by nie był, to zawsze serniczkiem zostanie, no i tego będę zawsze bronił xDMniami, duży kawałek poproszę ;)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 07 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Serniki uwielbiam ale jaglanego jeszcze nie jadłam.Czas to zmienić:)Wygląda pięknie:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz