Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11045
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1035
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9550
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11045
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4895
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1035
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9550
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1419
Składniki
Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok. 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki. Formę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Pieczemy 25min w 170oC. Po wystygnięciu podzielić na 2 części. Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia. Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy. W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę. Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki.