Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik jaglany

Truskawkowy sernik jaglany

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 2762

Jedliście ciasto truskawkowe z dodatkiem kaszy jaglanej? Słodki truskawkowy sernik na zimno z dodatkiem kaszy jaglanej gotowanej na mleku sojowym. Wszystko to na delikatnym biszkopcie. Alternatywa dla osób nietolerujących laktozy.

Składniki

  • Biszkopt
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 500g truskawek
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 250g twarogu bez laktozowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • ¼ szklanki wody
  • Ponadto:
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • ¼ szklanki wody
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Truskawkowy sernik jaglany

Przygotowanie

  1. Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok. 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
    Formę (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Pieczemy 25min w 170oC. Po wystygnięciu podzielić na 2 części.

    Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody. Odstawić do napęcznienia.

    Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie. Na gotujące mleko sojowe wsypujemy kaszę pozostawiamy tak na małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.

    W malakserze blendujemy truskawki, cukier puder, ugotowaną kaszę i twaróg. Tak długo aż otrzymamy jednolitą gładką masę.

    Śmietankę ubijamy. Żelatynę podgrzewamy do rozpuszczenia i dodajemy do masy truskawkowej, a następnie ubitą śmietankę. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.

  2. Na jedną część biszkoptu wylać masę twarogowo truskawkową, a następnie przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

    Po tym czasie ubić śmietankę z dodatkiem cukrów oraz żelatyny. Ciasto polewamy śmietaną, a na nią układamy plasterki truskawki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego 2018 Sernik bez względu, jaki by nie był, to zawsze serniczkiem zostanie, no i tego będę zawsze bronił xD
Mniami, duży kawałek poproszę ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 07 lutego 2018 Serniki uwielbiam ale jaglanego jeszcze nie jadłam.Czas to zmienić:)Wygląda pięknie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń