Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem przygotowałam niesamowicie truskawkowy sernik na zimno, który składa się z biszkopcików, truskawkowej masy śmietankowej, musu truskawkowego oraz bitej śmietany na wierzchu. Całość udekorowałam truskawkami, nawet się starałam wykonać na środku różę z truskawki (mam nadzieję, że zauważyliście ją, bo poświęciłam kilka truskawek żeby ją wykonać, a ciągle wychodziło coś nie tak ???? ) oraz posypałam wierzch skruszonymi liofilizowanymi truskawkami.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11488
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1232
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2283
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11488
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1232
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12039
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2283
Składniki
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce do przestygnięcia. W tym czasie truskawki blendujemy na gładki mus, miksujemy z rozpuszczoną i lekko tężejącą galaretką, wstawiamy do lodówki aby całość lekko stężała. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec jej ubijania dodajemy cukier puder, cukier różany. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Do ubitej śmietanki dodajemy serek homogenizowany, konfiturę oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Całość miksujemy na małych obrotach miksera. Pod koniec do masy dodajemy pokrojone drobno truskawki, mieszamy całość za pomocą łyżki.
Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki. Nakładamy gęstą masę śmietanową, wyrównujemy wierzch, a na niej nakładamy gęsty już mus truskawkowy (jeżeli będzie płynny to znak, że powinien jeszcze chwilę poleżeć w lodówce). Wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, śnieżkę, miksujemy aż całość będzie gęsta. Ubitą śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch sernika, wraz z truskawkami. Smacznego!