Do góry

Desery Przepis na:

Truskawkowy sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2972

Dodano:

Odsłon: 867

Truskawkowy sernik na zimno to bardzo lekkie i zdrowe ciasto. Jest zrobione na bazie jogurtu i serka waniliowego połączonych z galaretką. Do tego dodałam warstwę musu truskawkowego z własnych mrożonych truskawek oraz warstwę galaretki.

Składniki

  • 300g jogurtu naturalnego
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • okrągłe biszkopty
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką
  • mrożone truskawki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Truskawkowy sernik na zimno

Przygotowanie

  1. Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 24cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dnie ułożyłam okrągłe biszkopty jeden przy drugim. Niektóre poprzycinałam żeby się dobrze wpasowały. Dwie galaretki truskawkowe zwykłe rozpuściłam w 400ml gorącej wody i wystudziłam. Gdy były zimne zmieszałam jogurt naturalny z serkiem waniliowym a następnie połączyłam je z zimnymi galaretkami. Tak powstałą masę wylałam na biszkopty i wstawiłam ciasto do lodówki żeby masa stężała. Truskawki mrożone włożyłam do garnka i zagotowałam. Gdy zaczęły się gotować i były już miękkie zblendowałam je na mus. Dwie szklanki takiego gorącego musu wymieszałam z proszkiem jednej galaretki truskawkowej zwykłej i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy mus był zimny wylałam go na ciasto i schowałam z powrotem do lodówki. Galaretkę truskawkową z pianką rozpuściłam według przepisu na opakowaniu w 375ml gorącej wody i wystudziłam. Zimną wylałam na mus truskawkowy. Ciasto wstawiłam ponownie do lodówki aby wszystkie warstwy stężały. Ciasto podałam następnego dnia, ale można go podać gdy stężeje galaretka z pianką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń