Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przeglądając różne przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super.
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 58
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 75
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 116
Prosta i łatwa do przygotowania zupa. Jest smaczna, zdrowa i sycąca.
Odsłon: 58
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 75
To klasyczna zupa. To jedna z moich ulubionych zup - z ziemniakami i natką pi...
Odsłon: 116
Składniki
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek ( jajka mają być w pokojowej temperaturze ) i ubijać je w misce robota z końcówką do ubijania piany. Gdy białka są lekko ubite dodawać po jednej łyżce cukru i ubijać aż piana będzie ubita. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy piana połączy się z białkami dodawać po łyżce obu mąk przesianych przez sitko. Mieszać najlepiej rózgą ale powoli aby masa była puszysta. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec biszkopt przez 40 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu z wysokości około pól metra rzucić blachę na podłogę ( oczywiście nie odwracając blachy ) i zostawić blachę z biszkoptem do wystudzenia na kratce. Zimny biszkopt okroić na bokach tortownicy dookoła i wyjąć biszkopt z formy. Przekroić na dwa placki.
Masa : 3/4 mleka wlać do garnka przelanego zimną wodą i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i cukier i wlać mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszając chwilę gotować aż budyń zgęstnieje. Budyń zakryć dokładnie folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć w misce i nadal ucierając dodawać schłodzony budyń. Mieszać aż masa będzie gotowa. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić. Część na plastry a część na kawałki.
Przełożenie : Pierwszy placek położyć na talerz lub paterę i nasączyć go lekkim roztworem herbaty. Wyłożyć 1/3 masy, rozsmarować na biszkopcie i wyłożyć część pokrojonych truskawek. Znowu wyłożyć 1/3 masy i zakryć truskawki. Masę zakryć drugim nasączonym biszkoptem i całe ciasto pokryć resztą masy. Wierzch udekorować kawałkami truskawek a boki dookoła plastrami. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem udekorować listkami mięty lub bazylii.