Do góry

Desery Przepis na:

tulipan - babka na białkach...

tulipan - babka na białkach...

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18648

Dodano:

Odsłon: 27276

kolejna propozycja na wykorzystanie białek

Składniki

  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki maku
  • 4 łyżki wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i dodajemy do białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.

  2. Ciasto dzielimy na 4 części, do jednej dodajemy łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej mak.

  3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
    Wykładamy ciasta w dowolnej kolejności. Babkę pieczemy ok. 40-45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku - sprawdzamy patyczkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izaa_a 20 marca 2014 wszystko zależy od jajek ale tak myślę że 6-7 to szklanka będzie

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosipa 20 marca 2014 Mam zamrożone białka i nie wiem ile ich tam jest.Proszę o pomoc - 7 białek to ile w szklance?:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 07 marca 2014 zabieram, zrobię na święta. U mnie królują babki. Takiej kolorowej jeszcze nie było :-).

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 07 marca 2014 Wyszedł Ci naprawdę piękny tulipan,znam to ciasto jest smaczne i szybkie -)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń