Do góry

Desery Przepis na:

Tureckie ciasteczka muszelki

Tureckie ciasteczka muszelki

Autor:

Przepisów i artykułów: 204 Ocena: 2825

Dodano:

Odsłon: 573

Istiridye Tatlısı, czyli tureckie ciasteczka muszelki( właściwie ostrygi). Typowe orientalne ciastka, słodkie, aż ciężkie od syropu, bardzo smaczne. Z dodatkiem kaszy manny i mielonych orzechów.

Składniki

  • Na syrop:
  • 4 szklanki cukru
  • 4. 5 szklanek wody
  • sok z ćwiartki z cytryny
  • Na ciastka:
  • 250 g masła lub margaryny (w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka drobnej kaszy manny
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny ekologicznej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • siekane pistacje do dekoracji
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować syrop. Wsypać cukier do garnka. Wlać wodę i gotować na małym ogniu około 15 minut. Od czasu do czasu mieszać, żeby cukier się rozpuścił i syrop zgęstniał. Następnie wcisnąć sok z cytryny i gotować dalej około 2 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.

  2. Masło pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Wsypać jajko, cukier waniliowy, kaszę mannę, mielone orzechy, skórkę z cytryny i wszystko wymieszać. Powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić na gładkie ciasto.

  3. Następnie odrywać kawałki ciasta i formować kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Kłaść na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki spłaszczać i przy pomocy kieliszka lub szklaneczki wyrobić wzorek. Za pomocą krawędzi szklanki wyciskamy wzorek na kształt muszli.

  4. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika. Chwile studzimy i polewamy syropem, tak, aby całe ciasteczka były pokryte. Ciasteczka powinny postać 3 godziny, aż wchłoną syrop. Następnie posypujemy je siekanymi pistacjami, orzechami lub migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń