Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turkish delight, lokma, lokum czy rachatłukum – pod tymi określeniami kryje się najbardziej znany turecki przysmak, który zawiera delikatne, kruche galaretki, nasycone smakiem wody różanej i soków owocowych, które obficie posypuje się cukrem pudrem. Lokum oznacza „rozkosz dla podniebienia”. Nic więc dziwnego, że sułtanowie osmańscy obdarowywali tym przysmakiem swoje ukochane, aby zaskarbić sobie ich względy i wyrazić miłość. Turkish delight występuje w niezliczonej gamie odmian smakowych, natomiast w tym wypadku lokum mają uroczo różowy odcień i przyjemny różany aromat.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 302
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 708
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 722
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 28
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 302
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 708
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 722
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 28
Składniki
Odlej 125 ml do słoika i wsyp skrobię kukurydzianą. Zakręć słoik i mocno potrząsaj, aby uzyskać jednolitą mieszaninę. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i resztę wody, a następnie – stale mieszając – podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przelej dobrze wymieszaną zawartość słoika do garnka, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bardzo powoli. Mieszaj masę, aby zapobiec przywieraniu do dna. Zachowaj ostrożność, ponieważ gęstniejąca masa może pryskać.
Gdy masa uzyska galaretko-kisielową konsystencję, dolej sok z cytryny, wodę różaną, konfiturę z róży oraz ewentualnie barwnik spożywczy. Porządnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm, wysmarowaną masłem. Gęstą masę lokum przelej do foremki i wygładź powierzchnię, a następnie odstaw do pełnego zastygnięcia na 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie posyp górną warstwę lokum cukrem pudrem, odwróć foremkę i wyłóż turkish delight na deskę. Pokrój lokmę w paski, a następnie duże prostopadłościany. Dodatkowo możesz jeszcze zostawić owocowe kostki do przeschnięcia na kratce.
Przechowuj lokum w blaszanej puszcze bogato wysypanej przesianym cukrem pudrem.