Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turkish delight, lokma, lokum czy rachatłukum – pod tymi określeniami kryje się najbardziej znany turecki przysmak, który zawiera delikatne, kruche galaretki, nasycone smakiem wody różanej i soków owocowych, które obficie posypuje się cukrem pudrem. Lokum oznacza „rozkosz dla podniebienia”. Nic więc dziwnego, że sułtanowie osmańscy obdarowywali tym przysmakiem swoje ukochane, aby zaskarbić sobie ich względy i wyrazić miłość. Turkish delight występuje w niezliczonej gamie odmian smakowych, natomiast w tym wypadku lokum mają uroczo różowy odcień i przyjemny różany aromat.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 47
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 108
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10333
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 992
Składniki
Odlej 125 ml do słoika i wsyp skrobię kukurydzianą. Zakręć słoik i mocno potrząsaj, aby uzyskać jednolitą mieszaninę. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier i resztę wody, a następnie – stale mieszając – podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przelej dobrze wymieszaną zawartość słoika do garnka, zmniejsz ogień do minimum i gotuj bardzo powoli. Mieszaj masę, aby zapobiec przywieraniu do dna. Zachowaj ostrożność, ponieważ gęstniejąca masa może pryskać.
Gdy masa uzyska galaretko-kisielową konsystencję, dolej sok z cytryny, wodę różaną, konfiturę z róży oraz ewentualnie barwnik spożywczy. Porządnie wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut.
Przygotuj kwadratową blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm, wysmarowaną masłem. Gęstą masę lokum przelej do foremki i wygładź powierzchnię, a następnie odstaw do pełnego zastygnięcia na 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie posyp górną warstwę lokum cukrem pudrem, odwróć foremkę i wyłóż turkish delight na deskę. Pokrój lokmę w paski, a następnie duże prostopadłościany. Dodatkowo możesz jeszcze zostawić owocowe kostki do przeschnięcia na kratce.
Przechowuj lokum w blaszanej puszcze bogato wysypanej przesianym cukrem pudrem.