Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Twarogowy piegusek"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3502
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3502
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Rodzynki, figi, daktyle i morele kandyzowaną skórkę pomarańczową wsyp do większej miseczki. zalej wrzątkiem (ew. dodaj też 50 ml rumu) i pozostaw pod przykryciem na 25 minut. Gdy bakalie napęcznieją, osącz je na sitku i posiekaj.
Mąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło, wsyp także cukier, cukier waniliowy oraz sól. Dołóż pokruszony twaróg, wbij jajka. Dłońmi wyrób gładkie jednolite ciasto. Dodaj bakalie, wymieszaj.
Ciasto przykryj ściereczką, pozostaw na 10 min, by nieco odpoczęło.
3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rękoma ponownie je wyrób. Z gotowego ciasta uformuj zgrabną struclę. Ułóż ją na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz około 70 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. Struclę ostudź, dość obficie oprósz cukrem pudrem. Do czasu podania przecho wuj w suchym miejscu, owiniętą w bawełnianą ściereczkę.
Jeszcze lepszy aromat!
Cukier puder do oprószenia strucli wymieszaj w równych proporcjach z mielonymi przyprawami korzennymi: cynamonem, kardamonem oraz goździkami. Będzie pysznie!Źródło: Tina