Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kultowe ciasteczka pieguski to przysmak małych i dużych łasuchów. Doskonale smakują zarówno w połączeniu ze szklanką zimnego mleka, jak i gorącej kawy, zajadane podczas leniwego popołudnia. Sekretem ich smaku jest dodatek posiekanych orzechów oraz czekolady, sprawiając, że ciężko poprzestać na skosztowaniu wyłącznie jednego. Domowej roboty pieguski z poniższego przepisu wyróżnia chrupiący wierzch i miękki, lekko wilgotny środek. Robiąc je raz, z pewnością po ciastka ze sklepu sięgać będziesz już tylko w wyjątkowych sytuacjach.
Blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12497
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1319
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39449
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 12497
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1319
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39449
Składniki
W misce, ręcznie lub używając miksera, utrzyj ze sobą masło, cukier i masło orzechowe. Nie przerywając procesu ucierania dodaj jajko. Następnie dodaj do masy suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj całość, aż do dokładnego połączenia się składników. Na sam koniec dorzuć posiekane orzechy i czekoladowe kropelki, jeszcze raz wszystko razem mieszając.
Powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego, odcinając jego końcówkę i wyciskaj równe porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Jeżeli będzie ci wygodniej, masę możesz też nakładać łyżką do lodów.
Domowe ciasteczka pieguski umieść w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 15-20 minut, używając funkcji góra-dół.