Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ucierane ciasto z rabarbarem przygotujesz błyskawicznie, w dodatku wszystkie składniki z pewnością znajdują się w twojej kuchni. Rabarbar będzie rezultatem szybkiego spaceru na pobliski stragan, a godzinę później możesz już zaprosić gości. Ucierane ciasto potowarzyszy ci przez całe lato, ponieważ rabarbar możesz zastąpić truskawkami, borówkami, brzoskwiniami czy jabłkami. Zimą użyj mrożonych owoców.
Pierwszy raz w życiu gotowałam ogon wołowy i muszę przyznać, że potrawka z ni...
Odsłon: 49
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu....
Odsłon: 36
Nasze obietnice wybitnego smaku tego dania nie mają nic wspólnego z obietnica...
Odsłon: 943
Pierwszy raz w życiu gotowałam ogon wołowy i muszę przyznać, że potrawka z ni...
Odsłon: 49
Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszny i prosty w przygotowaniu....
Odsłon: 36
Nasze obietnice wybitnego smaku tego dania nie mają nic wspólnego z obietnica...
Odsłon: 943
Składniki
Usuń stwardniałe końce i liście rabarbaru, a następnie umyj go i pokrój na centymetrowe kawałki. Przygotuj foremkę 21x25 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij wszystkie składniki ciasta z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiej przed sito i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Wbij jajka do miski i utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką, puszystą masę. Zmniejsz obroty miksera i cienkim strumieniem wlej olej lub rozpuszczone masło. Wyłącz mikser i za pomocą łyżki połącz mąkę z proszkiem do pieczenia z ucieraną masą. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Wylej połowę ciasta do foremki do pieczenia, ułóż rabarbar na całej powierzchni ciasta i przykryj drugą porcją ciasta. Wstaw blachę do pieca rozgrzanego do 180° C i piecz przez 45 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika, pozwól chwilę przestygnąć i wystudź ciasto na kratce. Podawaj ciasto posypane cukrem pudrem.