Do góry

Desery Przepis na:

Ucierane ciasto żytnie zesliwkami i kruszonką

Ucierane ciasto żytnie zesliwkami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3113

Dodano:

Odsłon: 171

Zdrowy sezonowy wypiek, który robi się błyskawicznie. Ciasto jest na prawdę lekkie i puszyste, a fakt, że zawiera w sobie mąkę żytnią delikatnie zmienia jego smak czyniąc wypiek deserem niecodziennym.

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 200 g zsiadłego mleka
  • 250 g mąki żytniej
  • 50 g maki krupczatki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • śliwki (około 10 sztuk dużych śliwek; u mnie żółte, ale spokojnie możecie użyć zwykłych węgierek)
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy zsiadłe mleko i miksujemy.

  2. Mąkę żytnią przesiewamy do drugiej miseczki i dodajemy sodę oraz krupczatkę, całość wsypujemy do jajek, cukru i mleka a następnie miksujemy na najmniejszych obrotach lub mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej i aromat.

  3. Ciasto wylewamy do foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej płatkami żytnimi (jeżeli nie możecie ich dostać, bez problemu można je zastąpić zwykłymi owsianymi). Na wierzchu układamy połówki śliwek z których wcześniej usunęliśmy pestki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni, a w międzyczasie zajmujemy się przygotowaniem kruszonki.

  4. Kruszonka:

    50 g masła
    50 g cukru
    100 g mąki pszennej tortowej

    Masło, cukier i mąkę siekamy nożem. Gdy składniki mniej więcej się wymieszają, wyrabiamy ciasto palcami, nie musi być jednolite. Po 10 minutach pieczenia ciasto wyjmujemy i posypujemy kruszonką, a następnie wkładamy z powrotem do piekarnika na godzinę, pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem czy nie zostało nic surowego. Polecam, aby podać to ciasto posypane cukrem pudrem albo w towarzystwie lodów, jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 31 lipca 2014 Blog : Szczypta słodyczy jest Twój ? bo zdjęcie z tegoż bloga pochodzi

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń