Do góry

Desery Przepis na:

Ulubiony sernik:

Ulubiony sernik:

Autor:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3096

Dodano:

Odsłon: 10535

Niewiele roboty za to duża blacha (25/36 cm) pysznego sernika, który szybko znika ze stołu.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku
  • Masa serowa:
  • 1,5 kg sera (u mnie z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 8 jajek (osobno żółtka i białka + 2 białka, które zostały z ciasta)
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki bakalii ( u mnie rodzynki i drobno pokrojone morele)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 4 łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • otarta skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto rozdrobnić w malakserze na "mokry żwirek. Można to też zrobić w palcach , jeśli nie mamy malaksera.
    3/4 ciasta rozsypać na dno dużej blach o wymiarach 25/36 cm.Lekko docisnąć. Resztę odłożyć do posypania wierzchu.

    Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i żółtkami.
    Wciąż ucierając dodawać po łyżce sera.
    Następnie ubitą pianę z białek na przemian z ubitą osobno śmietaną.
    Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać bakalie oraz sok i skórkę z cytryny.Na końcu wsypać proszek budyniowy i kaszę.Całość dokładnie wymieszać.
    Wyłożyć na surowy spód ciasta. Wyrównać i posypać resztą ciasta.
    Piec 1 godzinę i 15 minut w tem. 175 stopni. Po 40 minutach pieczenia sernik nakryć papierem do pieczenia.
    Wyłączyć piekarniki, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Dzięki temu-nie opadnie. Można oprószyć cukrem pudrem lub oblać czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń