Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort bezowo - biszkoptowy przełożony kremem budyniowym, a wykończony bitą śmietaną i czekoladą. Po prostu pycha.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 144
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22775
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 5277
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 144
Pyszna i szybka dwukolorowa babka którą przygotowujesz w pięć minut, idealna...
Odsłon: 22775
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 145
Polecam.
Odsłon: 5277
Składniki
Ciasto bezowe: białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana będzie ubita stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas ubijając. Do piany z cukrem dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C, a zaraz po włożeniu ciasta zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160'C i pieczemy ciasto przez około 1 godzinę. Kiedy ciasto będzie już upieczone lekko uchylamy piekarnik i suszymy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto biszkoptowe: ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru pudru i po 1 żółtku. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia średniej foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C i pieczemy przez około 20-25 minut.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Masa: żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy, lekko przestudzamy i dodajemy do utartych żółtek, dodkładnie mieszając.
W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, zawiesinę dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy, a następnie całość wstawiamy na ogień gotując do momentu powstania powietrznych pęcherzyków. Ugotowany budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego zimny budyń cały czas ucierając.
2/3 utartej masy wykładamy na ciasto bezowe.
Dokładnie rozsmarowujemy , a następnie nakładamy ciasto biszkoptowe. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą.
Ciasto dokładnie obsypujemy startą na tarce czekoladą(1/2 tabliczki).
Pozostałą czekoladę topimy w kąpieli wodnej, gorącą czekoladę wylewamy na papier do pieczenia, cienko rozsmarowujemy i odkładamy do przestygnięcia. Przestygniętą czekoladę kroimy na niezbyt równe prostokąty. Wierzch tortu dekorujemy bitą śmietana i ozdabiamy kawałkami czekolady. Smacznego !!!
;-D