Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Valašský frgál to narodowy deser z Czech. Okrągły i słodki placek z różnymi dodatkami (owocami, orzechami, dżemem), tradycyjnie wypieka się już od 1826 roku w południowo-wschodniej części kraju. Ma ok. 30 cm średnicy i najczęściej pokrywa go złocista kruszonka. W lipcu 2022 roku znalazł się na drugim miejscu w rankingu najlepszych ciast na świecie, przygotowanym przez TasteAtlas. Wypróbuj oryginalny, czeski przepis na ok. 4 szt.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3580
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 853
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 48
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3580
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 127
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 853
Składniki
Do niewielkiej miski rozkrusz drożdże. Wsyp też odrobinę mąki i cukru. Zalej je małą ilością podgrzanego mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia się drożdży i połączenia składników. Przykryj ściereczką płócienną i odstaw na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
W międzyczasie do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej, żółtka, sól, resztę cukru, skórkę z cytryny, pokrojoną w kostkę margarynę (w temperaturze pokojowej) oraz wlej olej i pozostałą część podgrzanego mleka. Dodaj też gotowy zaczyn drożdżowy. Wyrób elastyczne ciasto, uformuj z niego kulę, a następnie miskę przykryj ściereczką i odstaw na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, podziel je na porcje po ok. 240 gramów. Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozwałkuj każdą część na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.
Zabierz się za nadzienie. Powidła i pozostałe składniki (rum i cukier wanilinowy) przełóż do miski i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj jeszcze bułkę tartą, aby zagęścić masę. Każdy placek posmaruj równomiernie ok. 400 gramami nadzienia. Pamiętaj, żeby zostawić centymetr wolnego brzegu ciasta.
Rozkłóć jajko i dolej do niego 100 ml mleka. Przemieszaj i taką miksturą posmaruj dokładnie brzeg ciasta (pozostawiony wolny rant).
Przygotuj jeszcze kruszonkę. Posiekaj drobno masło i włóż je do miski, dodaj mąkę i cukier puder, a następnie rozetrzyj mikserem lub palcami na drobne okruszki. Posyp nimi placki.
Tak przygotowane kołacze odstaw na chwilę do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 25 minut, aż do zarumienienia się brzegu. Valašský frgál gotowy!