Do góry

Desery Przepis na:

Vol-au-vent z pianką truskawkową

Vol-au-vent z pianką truskawkową

Autor:

Przepisów i artykułów: 911 Ocena: 17284

Dodano:

Odsłon: 213

Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. 1/3 kolek zostawic w calosci , z pozostalych wyciac kolka o srednicy 6cm. Otrzymane w ten sposob pierscienie polozyc na calych kolkach. Wszystko posmarowac zoltkiem i piec 10-15min w temperaturze 240 stopni celcjusza. Na wycietych srodkach (pokrywkach) polozyc kuleczki z resztek ciasta i takze upiec Link do przepisu na frużelinę truskawkową. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-fruzelina-truskawkowa,151819,obserwator.html

Składniki

  • 15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/
  • 15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g truskawek
  • listki mięty i kilka truskawek do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Vol-au-vent z pianką truskawkową

Przygotowanie

  1. Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar.Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.

  2. Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń