Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Vol-au-vent powstają poprzez połączenie trzech kawałków ciasta francuskiego. Z ciasta wycina się trzy okręgi, w dwóch z nich wycina się jeszcze mniejszy otwór i wszystkie łączy ze sobą białkiem. Po upieczeniu wyrośnięte ciasto przypomina mały garnuszek z pokrywką, która powstaje z wyciętych małych okręgów. Uformowane w ten sposób babeczki mogą być samodzielnym daniem lub wykwitną przystawką. 1/3 kolek zostawic w calosci , z pozostalych wyciac kolka o srednicy 6cm. Otrzymane w ten sposob pierscienie polozyc na calych kolkach. Wszystko posmarowac zoltkiem i piec 10-15min w temperaturze 240 stopni celcjusza. Na wycietych srodkach (pokrywkach) polozyc kuleczki z resztek ciasta i takze upiec Link do przepisu na frużelinę truskawkową. https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-fruzelina-truskawkowa,151819,obserwator.html
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22557
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14872
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4664
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44416
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 622
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 635
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22557
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14872
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4664
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44416
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 622
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 635
Składniki
Umyte, obrane truskawki połączyłem z cukrem i zmiksowalem na gładki mus (ok. 5-6 min., aż powstała gęsta, puszysta masa ). Ubiłem białko i dodałem mus truskawkowy i przy pomocy miksera delikatnie wymieszałem ubite białko i mus truskawkowy. Awaryjnie można dodać agar.Gotowy mus przełożyłem do rękawa cukierniczego i wstawiłem na 15 minut do lodówki. We wgłębienia ciastek francuskich nałożyłem frużelinę truskawkową, a następnie wypełniłem schłodzonym musem truskawkowym.
Gotowe vol-au-vent przełożyłem na paterę, ozdobiłem miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków zamrozić. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje, że ciasto nasiąka wilgocią i nie jest już takie smaczne.