Do góry

Desery Przepis na:

W-zetka porzeczkowa

W-zetka porzeczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2599 Ocena: 20499

Dodano:

Odsłon: 1043

wspaniałe ciasteczko dla koneserów słodkości.

Składniki

  • składniki na ciasto:
  • mąka 2 szklanki
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy 1 szt.
  • Mleko 1szklanka
  • Jajo kurze 2 szt.
  • Olej roślinny 1/2 szklanki
  • powidło śliwkowe 3 łyżki
  • Kakao 3 łyżki
  • Soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • sok z czerwonej porzeczki 3/4 litra
  • Składniki na krem:
  • śmietana kremówka 1 szklanka
  • Cukier puder 5 łyżek
  • masło roślinne 1/2 kostki
  • masło śmietankowe 1/2 kostki
  • Porzeczki czerwone 15 dag
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
W-zetka porzeczkowa

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:
    Do mąki wsypać cukier wanilinowy, cukier puder, mleko i 2 żółtka, kakao, olej, sodę- zmiksować. Pod koniec dodać ubitą pianę z białek i 0,75 litra soku z porzeczki. Ciasto wyłożyć na formę i piec 30 minut w temp. 170-180 stopni.

    Wykonanie masy:
    Masła utrzeć, dodać cukier puder i śmietankę- wymieszać.

    Placek po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Wysmarować powidłem i przekładać przygotowaną w między czasie masą.
    Wierzch placka wysmarować masą i ułożyć owoce (można także wykroić odrobinę ciasta z tortownicy, rozkruszyć i posypać wierzch placka)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń