Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła bardzo często ten deser. Wafle przekładane słodką masą, karmelem lub nutellą są dość powszechnie znanym łakociem, ale nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jedynym (znanym mi) tego typu przepisem, który jest pyszny, a do tego prosty i szybki w zrobieniu jest właśnie ten andrut.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15159
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45535
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 743
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22778
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15159
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4868
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45535
Składniki
Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.
Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.
Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)
Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)
Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.
Sprawdzamy na bieżąco stan sklejenia, jeśli jesteśmy niecierpliwi, a jeśli wafel może poczekać to po ok. 30 minutach możemy śmiało go pokroić na mniejsze porcje i pałaszować.