Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 924
Dodano: 07.11.2012
Odsłon: 38352
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.
Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.
Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)
Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)
Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.
Sprawdzamy na bieżąco stan sklejenia, jeśli jesteśmy niecierpliwi, a jeśli wafel może poczekać to po ok. 30 minutach możemy śmiało go pokroić na mniejsze porcje i pałaszować.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

tunaCooking 16 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
rodzinka500 smacznego. Przetestuj tez własne kompozycje smakowe, pewnie wyjdą pyszne.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tytusa_mama 14 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
rewelacyjny przepis, szukałam takiego od dawna, tak mało trzeba a taki pyszny efekt0 Kto głosował? | Odpowiedz

tunaCooking 12 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Annuar, dziękuje Ci za informację o waflach :) Jak tylko będę w okolicy Tesco to wpadnę spróbować. Z większą ilością mleka w proszku masa będzie gęstsza, z tą proporcją też zastyga, chociaż oczywiście jak nałoży się za dużo i ściśnie do zastygnięcia to wypłynie bokiem. Przetestuję tez wersję z Twoją propozycją chętnie :) Smacznego powrotu do wspomnień :D0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 12 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Zrobiłam w weekend, były pyszniutkie, takie jak pamiętam z dzieciństwa, tylko jednak dałam więcej mleka w proszku, bo masa wydawała mi się za rzadka, ale może powinnam dłużej ją studzić (?) P.S. Udało mi się kupić w miarę grube, kruche i smaczne wafle w... Tesco, były to właśnie wafle "made in Tesco" w niebieskiej folii. Z tych, które widziałam w sklepach najbardziej przypominają te, jakie kiedyś można było kupić.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 09 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Kusi mnie Twój przepis:) Kiedyś korzystałam z przepisu, gdzie na 1 kostkę masło było 2 szkl. cukru i aż 500g mleka w proszku (to ok 3 szkl). Masa była smaczna ale baaardzo gęsta i strasznie ciężko się ją rozsmarowywało. U Ciebie jest znacznie mniej mleka w proszku, ale masa i tak zastyga (jak widać na zdjęciu) i pewnie jest łatwiejsza do rozsmarowania.0 Kto głosował? | Odpowiedz

tunaCooking 08 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Annuar, zgadzam się z Tobą w 100%. Też szukałam i szukałam, ale nigdzie ich nie ma. Te smakują też trochę inaczej niż te, które jadłam gdy byłam mała, ale na szczęście masa pozostaje cały czas taka sama :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 08 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
Kajmak to jednak masa o smaku toffi / krówki / karmelu a ta jest typowo czekoladowa. Taka masa z kakao na mleku w proszku to dla mnie najlepsza masa, nieprzesłodzona, delikatna w smaku. Żałuję tylko, że nie mogę nigdzie kupić takich grubszych wafli, w sklepach są teraz tylko cienkie, a wg mnie te grubsze, z grubymi otworami w które wchodzi masa, są najlepsze.0 Kto głosował? | Odpowiedz

asik19m 07 listopada 2012Zgłoś do usunięcia
u mnie to się nazywa kajmak :)0 Kto głosował? | Odpowiedz