Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gdy byłam dzieckiem, moja babcia robiła bardzo często ten deser. Wafle przekładane słodką masą, karmelem lub nutellą są dość powszechnie znanym łakociem, ale nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jedynym (znanym mi) tego typu przepisem, który jest pyszny, a do tego prosty i szybki w zrobieniu jest właśnie ten andrut.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5618
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 82
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 516
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1399
Składniki
Pół szklanki mleka wlewamy do rondelka, wsypujemy szklankę cukru i mieszamy podgrzewając, aż do momentu rozpuszczenia się cukru.
Do słodkiego mleka wrzucamy kostkę masła i rozpuszczamy ją.
Wszystko zdejmujemy z kuchenki, dosypujemy szklankę mleka w proszku z kakao i mieszamy łyżką lub szybciej trzepaczką, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i gęsta.
Odstawiamy na kilka minut aż wszystko trochę przestygnie i smarujemy wafle. Ilości czekoladowej masy nie skąpimy (ale też nie przesadzamy, żeby potem wszystko nie wypłynęło na blat). Czekolady na waflu ma być tyle, żeby po złożeniu wszystkie kwadraty mogły się ze sobą bez problemu skleić)
Starannie smarujemy brzegi (żeby ta część andruta nie była "niechciana", bo jest sucha i bez nadzienia)
Układamy jeden wafel na drugim i kładziemy na nich książkę, deskę do krojenia lub cokolwiek innego, dzięki czemu andruty równomiernie się skleją.
Sprawdzamy na bieżąco stan sklejenia, jeśli jesteśmy niecierpliwi, a jeśli wafel może poczekać to po ok. 30 minutach możemy śmiało go pokroić na mniejsze porcje i pałaszować.