Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z mlekiem w proszku to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa przeżytego w czasach, kiedy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, a te domowe robiło się z nielicznych dostępnych składników. Może to sentyment, a może takie wafle naprawdę są pyszniejsze od tych, które dziś można kupić w każdym markecie?
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1451
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1624
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1451
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1624
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Składniki
Wlej do rondelka mleko i podgrzej na wolnym ogniu. W ciepłym mleku roztop pokrojone w kostkę masło, cukier i masę kajmakową. Podgrzewaj nadal, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.
Do przestudzonej masy stopniowo wsyp mleko w proszku. Mieszaj powstający krem mikserem na niskich obrotach. Uważaj, by w kremie nie powstały grudki.
Ułóż jeden z wafli na równym, twardym podłożu. Posmaruj go równomiernie porcją kremu (podziel go na tyle równych porcji, ile jest wafli w opakowaniu -1). Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. W tej sposób przełóż kremem wszystkie wafle.
Ułóż na waflach arkusz papieru, a na nim połóż dużą deskę do krojenia (co najmniej wielkości wafli). Obciąż je np. kilkoma książkami. Pozostaw na kilka godzin. Przechowuj w suchym miejscu.