Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z mlekiem w proszku to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa przeżytego w czasach, kiedy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, a te domowe robiło się z nielicznych dostępnych składników. Może to sentyment, a może takie wafle naprawdę są pyszniejsze od tych, które dziś można kupić w każdym markecie?
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12645
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13758
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5776
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12645
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1433
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13758
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5776
Składniki
Wlej do rondelka mleko i podgrzej na wolnym ogniu. W ciepłym mleku roztop pokrojone w kostkę masło, cukier i masę kajmakową. Podgrzewaj nadal, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.
Do przestudzonej masy stopniowo wsyp mleko w proszku. Mieszaj powstający krem mikserem na niskich obrotach. Uważaj, by w kremie nie powstały grudki.
Ułóż jeden z wafli na równym, twardym podłożu. Posmaruj go równomiernie porcją kremu (podziel go na tyle równych porcji, ile jest wafli w opakowaniu -1). Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. W tej sposób przełóż kremem wszystkie wafle.
Ułóż na waflach arkusz papieru, a na nim połóż dużą deskę do krojenia (co najmniej wielkości wafli). Obciąż je np. kilkoma książkami. Pozostaw na kilka godzin. Przechowuj w suchym miejscu.