Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wafle z mlekiem w proszku to dla wielu osób wspomnienie dzieciństwa przeżytego w czasach, kiedy na sklepowych półkach brakowało słodyczy, a te domowe robiło się z nielicznych dostępnych składników. Może to sentyment, a może takie wafle naprawdę są pyszniejsze od tych, które dziś można kupić w każdym markecie?
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 38
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 392
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 477
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 168
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 38
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 353
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 392
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 477
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 168
Składniki
Wlej do rondelka mleko i podgrzej na wolnym ogniu. W ciepłym mleku roztop pokrojone w kostkę masło, cukier i masę kajmakową. Podgrzewaj nadal, co pewien czas mieszając – do uzyskania jednolitej masy. Odstaw do przestudzenia.
Do przestudzonej masy stopniowo wsyp mleko w proszku. Mieszaj powstający krem mikserem na niskich obrotach. Uważaj, by w kremie nie powstały grudki.
Ułóż jeden z wafli na równym, twardym podłożu. Posmaruj go równomiernie porcją kremu (podziel go na tyle równych porcji, ile jest wafli w opakowaniu -1). Przykryj drugim waflem i lekko dociśnij. W tej sposób przełóż kremem wszystkie wafle.
Ułóż na waflach arkusz papieru, a na nim połóż dużą deskę do krojenia (co najmniej wielkości wafli). Obciąż je np. kilkoma książkami. Pozostaw na kilka godzin. Przechowuj w suchym miejscu.