Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser powstał z połączenia klasycznego włoskiego smaku panna cotta i polskiej miłości do słodkości.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101693
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6151
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1660
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101693
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6151
Składniki
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Kiedy galaretka lekko przestygnie, przelewać ją małymi porcjami do przygotowanych salaterek lub kubeczków. Naczynia z płynną galaretką ustawić pod skosem i zostawić do całkowitego zastygnięcia.
Śmietankę podgrzewać w rondelku z cukrem i laską wanilii. Zagotować. W szklance żelatynę zalać zimnym mlekiem, mieszać i odstawić do napęcznienia. Gotującą się śmietankę zdjąć z ognia. Wyciągnąć z niej laskę wanilii, a następnie wlać rozpuszczoną żelatynę. Całość należy energicznie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Gotową masę panna cotta rozlać do naczyń z zastygniętą galaretką. Odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Przed podaniem deser należy ozdobić wedle uznania.