Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę, którą bardzo uwielbiamy, poza sernikiem to nasze drugie ulubione ciasto. Tym razem postanowiłam przygotować ją w takiej nietypowej formie, bo w Walentynkowej. Podoba się Wam? Szarlotkę ozdobiłam serduszkami w różowym kolorze. Według mnie ładnie wyszło. Tym razem jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w kostkę i to był dobry pomył, szarlotka smakowała wyjątkowo. Dodatkowo wzbogaciłam ją o rodzynki i orzechy włoskie. Jedyny minus to taki, że troszkę źle się kroiła. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231679
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4923
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231679
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4923
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1372
Składniki
Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej części ciasta dajemy barwnik spożywczy i dokładnie zagniatamy. Barwnik można rozpuścić w odrobinie zimnej wodzie i wtedy dodać do ciasta, łatwiej i równomiernie się zagniecie.
Następnie jasne ciasto wałkujemy i wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w taką średnią kostkę. Jabłka wykładamy równomiernie na ciasto. Posypujemy rodzynkami, orzechami, cukrem waniliowym i cynamonem.
Różowe ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, następnie foremką wykrawamy ciasteczka serduszka i układamy je na jabłkach.
Następnie ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy około 23 cm. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.