Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To biały być bułeczki w kształcie serduszek, ale niestety moje umiejętności okazały się niewystarczające. Może wam się uda. Inny kształt nie zmienia jednak ich wyśmienitego smaku :)
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2560
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2560
Składniki
Z drożdży, niewielkiej ilości ciepłego mleka, łyżki cukru i mąki przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy go do mąki. Dodajemy jajka i żółtka, cukier, sól, aromat. Wszystko mieszamy za pomocą ręki. Powoli dolewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Radziłabym dodać trochę mniej mleka i cukru. Następnie dodajemy dżem malinowy. Oczywiście może być też inny smak.
Formujemy koszyczki z ciasta drożdżowego i dodajemy trochę budyniowej masy. Brzegi ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż będą złociste.