Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowy deser

Walentynkowy deser

Autor:

Przepisów i artykułów: 293 Ocena: 1474

Dodano:

Odsłon: 246

Idealny deser na tegoroczne Walentynki. Efektowny i szybki do przygotowania torcik.

Składniki

  • Jajko kurze 2 szt.
  • Mąka pszenna tortowa 5 dag
  • Cukier drobny 5 dag
  • Kakao naturalne 1 łyżeczka
  • Śmietana 30% 200 ml
  • Cukier puder 1 łyżeczka
  • Galaretka truskawkowa 1 opakowanie
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Walentynkowy deser

Przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia, wlać do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki do stężenia.

  2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać do łyżeczce cukru, a następnie po kolei żółtka.

  3. Mąkę i kakao przesiać przez sitko, wsypać do masy z jajek i cukru i delikatnie wymieszać szpatułką.

  4. Przygotowane w poprzednim etapie ciasto na biszkopt wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm.

  5. Biszkopt piec przez około 13 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza, a następnie wyjąć z tortownicy.

  6. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i zmiksować.

  7. Śmietanę rozprowadzić w dowolny sposób wierzchu biszkoptu. Ja użyłam do tego szprycy.

  8. Z galaretki wykrawać foremką do ciastek czerwone serduszka, podważać każde z nich przy pomocy szpatułki aby wyjąć z naczynia.

  9. Galaretkowe serduszka ułożyć na wierzchu bitej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń