Desery Przepis na:
WALENTYNKOWY DESER

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7425
Dodano: 14.02.2010
Odsłon: 5410
Składniki
- Biszkopt: jajka, 3 szt.
- mąka, 3 czubate łyżki
- cukier, 3 łyżki
- cukier waniliowy, 1 op.
- proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
- PIANKA: białka, 5 szt.
- 1 łyżka cukru
- Galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa, 2 op.
- żelatyna, 1,5 łyzeczki
- PONADTO: puszka brzoskwiń
- galaretka brzoskwiniowa, 1 op.
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i pomału dodajemy cukier, żółtka ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną zproszkiem do pieczenia.Pieczemy w małej tortownicy lub małej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem dpergaminowym w tem.180 st.C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu odklejamy papier i wkładamy biszkopt z powrotem do formy. Ciasto można nasączyć dowolnym ponczem najlepiej z dodatkiem alkoholu.
-
PIANKA: dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody razem z żelatyną /należy bardzo dobrze rozpuścić żelatynę, żeby nie było grudek/.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i tężejącą galaretkę. Miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.
-
Piankę wykładamy na ostudzony biszkopt i układamy pokrojone brzoskwinie. Zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zatężenia. Piankę dekoryjemy w/g własnejgo uznania. Życzę SMACZNEGO!
Komentarze do przepisu (3)

oliwia_winna 16 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
no; tym razem jestem pod wrażeniem. naprawdę podoba mi się ten deser (tzn.: fotka).dobrze, że stonowałaś z dekoracją :-)
1 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Lasuch09 masz racje, to fajny pomysł. Można jeszcze np. upiec biszkopt, przekroić go na dwa płaty, przełożyć masą, i górny płat wykroić np. misiami czy gwiazdkami i wgłębienia zalać tężejącą galaretką, a całość zalać polewą czekoladową /coś w rodzaju delicji/. Byłby niezły tort dla dzieci na urodziny.A wycięte foremką misie upiec osobno w piekarniku. Pozdrawiam.1 Kto głosował? | Odpowiedz

lasuch-09 14 lutego 2010Zgłoś do usunięcia
Wygląda bardzo smakowicie. Podsunęłaś mi fajny pomysł na dekorowanie ciasta z galaretką. Najpierw na cieście można poukładać foremki do wyciskania ciasteczek. W środek włożyć po kawałku owocu, a następnie wlać do środka galaretkę. Gdy będzie już sztywna, zdjąć foremki i w wolne miejsce wylać galaretkę innego koloru. Będę musiała kiedyś wypróbować.1 Kto głosował? | Odpowiedz