Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i lekki torcik bez pieczenia. Trochę czasochłonny, ale wart włożonego wysiłku. Efekt wizualny jest niesamowity.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 245
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9654
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 484
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 245
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9654
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1121
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4464
Składniki
Serca: najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś płaskiego naczynia (wyłożyć folią spożywczą). Odstawić do zastygnięcia. Następnie za pomocą małej foremki wykroić serca. Liczba serc zależy od wielkości foremki jaką użyjecie. Spód tortownicy wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Po bokach układamy nasze serca do góry nogami i brzydszą stroną do wewnątrz. Na spodzie układamy serca według mojego wzoru lub własnego pomysłu. Pozostałą galaretkę z wycinania kroimy w kostkę. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć zalewamy nasze serca. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Krem:Ciasteczka rozdzielamy i wyciągamy nadzienie. Ciastka kruszymy wałkiem. Śmietanę zaczynamy ubijać, gdy już jest lekko podbita dodajemy cukier puder oraz nasze nadzienie z ciasteczek. Ubijamy na sztywno. Dodajemy jogurt grecki i chwilkę miksujemy do połączenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia. Dodajemy parę łyżek śmietany i mieszamy z żelatyną. Wlewamy do masy i dobrze miksujemy.
Gdy masa zacznie tężeć wlewamy parę łyżek masy na galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia delikatnie obkrawamy boki tortu, odpinamy tortownicę i odwracając przekładamy na patere. Smacznego :)
Tak wyglądał tort który zrobiłam po raz drugi. Można dowolnie układać serca i motyw na torcie za każdym razem będzie inny :)