Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Waniliowa szarlotka na biszkopcie"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 443
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 443
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 109
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Powoli wsypuj 75 g cukru i cukier waniliowy. Wmieszaj żółtka.
Wsyp mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj ciasto i rozłóż na dwóch blaszkach. Piecz 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Sześć łyżeczek żelatyny namocz. Jabłka pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. W rondelku zagotuj sok z cytryny oraz jabłkowy. Dodaj namoczoną żelatynę. Gdy się rozpuści, odstaw ją w chłodne miejsce na ok. 45 minut. Po upływie tego czasu dołóż pokrojone jabłka.
Pozostałe cztery łyżeczki żelatyny namocz w zimnej wodzie. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyjmij nasiona. Utrzyj mascarpone z 75 g cukru i nasionami wanilii. Stopniowo dodawaj żelatynę i bitą śmietanę.
Na jeden płat ciasta wyłóż masę serową. Przykryj drugim i rozłóż tężejące jabłka. Wstaw do lodówki.
Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 3 zł. Kalorie: porcja 150 kcalŹródło: Na żywo