Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każda okazja dobra do zrobienia słodkości. Te ciasteczka są kruche. Delikatne. Waniliowe lekko. Od Nigelli Lawson.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10918
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3533
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2621
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10918
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3533
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2621
Składniki
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo z ekstraktem i ubijam do połączenia. Następnie dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę /w kilku partiach/ cały czas miksując, do dokładnego połączenia. Ciasto dzielę na 2 części. Owijam w folię i chłodzę w lodówce /minimum 30 minut/.
Po upływie około godziny wyjmuję pierwszą partię ciasta. Rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie /Nigella sugeruje 5 mm – mi wyszły krzywusy, dlatego część się spiekła/. Foremką wycinam ciastka i układam na blasze. Ścinki ponownie zagniata, wałkuję i wycinam – do zużycia ciasta. Piekę pierwszą partię około 10 minut. Do zezłocenia /ciacha w środku powinny być miękkie – stwardnieją podczas studzenia/. Czynności powtarzam z drugą porcją ciasta. Studzę ciastka na metalowej kratce. Oprószam cukrem pudrem.