Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować. Świetnie smakują z kawą, a także ciepłym kakako. Możemy przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :)
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 647
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 939
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 494
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 647
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 939
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 494
Składniki
Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). * ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmiejszmy też ilość masła). * ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych. Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) Życzę smacznego! :)