Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować. Świetnie smakują z kawą, a także ciepłym kakako. Możemy przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :)
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 255
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182103
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 255
Składniki
Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia). * ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmiejszmy też ilość masła). * ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych. Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi ;) Życzę smacznego! :)